Monday, 25 November 2013

macaroni cheese bakar...


www.facebook.com/indahserunding



Bahan A

250gm macaroni
Cheese mozarell / cheddar cheese pun boleh

Bahan B (sos daging)

2 keping daging cincang (nak guna daging burger atau ayam cincang & ayam burger pun boleh)
1/2 tin cendawan butang (nak letak boleh, xnak letak pun sedap gak)
250gm sos spagetthi prego (nak letak tomato puri pun boleh)
250gm air
1 labu bawang besar kuning (dipotong dadu)
2 ulas bawang putih (dicincang halus)
1 biji capsicum hijau
2 sudu butter (minyak masak pun boleh)
2-3 helai daun bay (tak letak pun ok)
sedikit oregano
garam & gula secukup rasa
3 biji telur

Bahan C (sos cheese/sos putih)

125gm cheedar cheese
300gm susu segar
150gm air (kalau pekat sgt blh tambah)
1/2 sudu besar tepung gandum
2 sudu besar butter
2 sudu besar lada hitam (optional)


CARA:

Panaskan air campur sedikit minyak & rebus macaroni hingga empuk. Angkat & toskan.

Sediakan sos daging
Panaskan butter, tumis bawang hingga wangi. Masukkan sos prego, daun bay & air. Kacau sebati. masukan daging dan masak sehingga pekat. masukan cendawan, capsicum, garam, aregano dan masak lagi sehingga pekat. padamkan api. Masaukan makaroni tadi dan gaul sehingga rata.

Sediakan sos cheese
Panaskan butter sehingga cair. masukan tepung dan kacau hingga tepung tidak bergentel. Masukan cheese dan gaul sehingga likat, jangan bagi hangus. Kecilkan api. Masukan susu segar dan air. masakkan hingga pekat dan berkilat. Masukkan lada hitam kacau-kacau dan angkat.

Makaroni yang telah digaul dengan sos daging dimasukkan kedalam bekas dan lapiskan dengan sos cheese. Mulakan dengan makaroni diikuti dengan sos cheese. Pukul telur & siram sediki keatasnya...
Taburkan keju mozarella menutupi lapisan sos cheese bakar dengan suhu 180C 45-45 minit bakar sehingga nampak sos cheese menggelegak dan permukaannya merah.


Ikhlas dari:
Cha Chocolate & Cupcakes

No comments:

Post a Comment