Friday, 28 September 2012

silakan...jangan malu-malu...

 
 
Mohon diizin dan dihalalkan resepi-resepi dikongsi di sini. Terima kasih.
 
kueh cara berlauk(sumber forummer @cari)
 
Bahan-bahan:-
 
1 cawan daging/ayam kisar
1 labu bawang besar didadu kecil
1-2 ulas bawang putih dicincang halus
1sb rempah kurma
1-2sk minyak untuk menumis
garam gula secukup rasa
 
hiasan- daun bawang dimayang kecil
             cili merah dihiris halus
 
* daun pandan dipotong dua dan dicarikkan sebagai berus
   menggris acuan cara
 
Cara masak inti:-
 
Tumis bawang besar, bawang putih, rempah sehingga wangi
Masukkan daging/ayam cincang, garam, gula dan biarkan
mendidih kering. Rasakan masin manis secukup rasa.
Bila telah kering angkat inti dan sejukkan.
 
Bahan untuk adunan batter:-
 
2 cawan tepung gamdum
1 cawan santan
2 cawan air
1 biji telor
sedikit garam
pewarna kuning
 
Cara-cara:-
 
Blend semua bahan dan tapiskan
Masukkan adunan batter dalam bekas muncung panjang
Minyakkan acuan kuih cara dengan berus daun pandan
Tuangkan adunan ke dalam acuan
Masukkan sesudu kecil inti daging/ayam yang disediakan
Tabur hirisan cili merah dan daun bawang
Tutup adunan dengan tudung periuk.
Bakar di atas dapor gas hingga masak

 
Apam Marmar (sumber forrumer @cari)
 
Bahan-bahan:-
 
250gm tepung self-raising
200ml santan (saya guna fresh milk)
200gm gula halus (saya kurangkan 150gm)
2 biji telor gred A
1sk esen vanilla
1sk ovelete
sedikit garam
perwarna merah dan hijau
 
Cara-cara:-
 
Satukan semua bahan dalam mangkok adunan
Putar dengan speed perlahan sehingga mesra
Lajukan speed putar sehingga adunan kembang dan pekat
Bahagikan tiga bahagian putih, merah dan hijau
Lapiskan selang-seli sampai habis
Kukus selama 45 minit atau sehingga masak
 
* Panaskan pengukus berisi air hingga mendidih
   terlebih dahulu

Penutup pengukus perlu dibalut dengan kain supaya
   air tidak menitik di atas kuih yang dikukus
 
 
Apam Pisang Kukus(sumber Moknik forrumer @cari)

Bahan-bahan:-
 
Bahagian A
200gm pisang masak dilecek
1sk baking powder
1/4sk esen vanilla
 
Bahagian B
100gm gula perang
3 biji telor
100gm pau/superfine
1sk double action baking powder
60ml minyak jagung
 
Bahagian C (lapisan atas)
2 biji telor
60gm gula castor
20ml air
60gm tepung pau
 
Lapisan bawah - sebatikan bahagian A.  Ketepikan
Satukan semua bahagian B kecuali minyak jagusng.  Gaul
dengan wisker hingga rata.  Masukkan Bahagian A dan
minyak jagung
Tuangkan  1/2 adunan ke dalam acuan lompang-kukus
selama 15  minit
 
Lapisan Atas - pukul telor, air dan gula hingga kembang.
Masukkan tepung pau dan gaul rata
Tuang ke atas lapisan bawah hingga penuh, letak satu
hirisan pisang sebagai hiasan.  Kukus selama 10 minit
atau hingga masak.
 
* Panaskan pengukus berisi air hingga mendidih
    terlebih dahulu
* Penutup pengukus perlu dibalut dengan kain
    supaya air tidak menitik di atas kuih yang dikukus

                                      
 
Kek Lapis Coklat Lembab (sumber forrumer@cari)
 
Bahan-bahan:-
 
450gm butter
190gm gula castor (saya kurangkan 150gm)
10 biji telor
250gm susu pekat (+- 1/3 tin)
140ml santan pekat
220gm sekaya (saya kurangkan 180gm)
200gm horlicks
270gm tepung gandum/tepung hongkong
100gm milo (saya kurangkan 80gm)
300gm coklat masakan dicairkan
sedikit pewarna kuning (optional)
 
Cara-cara:-
 
Pukul butter dan gula hingga kembang dan gebu. 
Masukkan telor satu persatu sambil dipukul.
Masukan susu, santan, sekaya, horlicks dan tepung gandum
sambil dipukul hingga sebati.
Bahagikan kepada 3 bahagian (+- 600gm each).
Satu bahagian dicampurkan dengan coklat cair dan milo.
Dua bahagian dibiarkan warna asal.
Ratakan 2 senduk adunan warna asal dan bakar/grill sehingga
perang. Ulangi melapis sehingga habis adunan ini
Ratakan 2 senduk adunan coklat dan bakar/grill sehingga
perang.  Ulangi melapis sehingga habis adunan
Ratakan 2 senduk adunan warna asal yang kedua dan bakar/
grill sehingg perang.   Ulangi melapis sehingga habis adunan 
warna asal yang kedua 
Bakar selama 15 minit setiap lapisan suhu 180 celcius.  
Guna api 'grill' atau api 'atas' sahaja 
 
* setiap lapisan kek hendaklah ditekan dengan penekan kek
   lapis sebelum meratakan lapisan seterusnya
 
Dari kiri ke kanan:-
Coklat Urai, Chocolate Delight, Almond Marie
(sumber : blog Citarasawan) 
 
Dari kiri ke kanan:-
Cornflakes Madu, Cornflakes Badam Berhias
(sumber : blog Jintan Manis dan
 majalah  Keluarga 1983 kek & Biskut)
 
 
 
 
 
 

No comments:

Post a Comment