Sunday, 14 July 2013

udangku rentung...


Siang  tadi perangat gulai udang, entahlah minda bercelaru,  langsung boleh lupa gulai udang atas dapur.  Sedar-sedar udang sudah takde rupa udang...periuk pun takde rupa periuk.  Semuanya rentung dan hitam legam.  Periuk sudah layak  jual dengan peniaga besi buruk.  Bila keluar bilik boleh pula tanya diri sendiri, apa yang bau hangit semerbak ini...alaaaaaaaa udang ambo...

Masih tidak puas hati saya tanya izani apa yang bau?  Beliau cakap udang yang diperangat tadi sudah arwah bersekali dengan periuknya, dan dengan rela hati telah membakul sampahkan segala mala yang hangit tadi.  Aduhai bukan rezeki saya hendak makan gulai udang hasil air tangan sendiri.

Rumah terbakar nampak asapnya..
diri sedih  udang rentung...
tidak siapa yang tahu...huhuhu...

Apa lagi mahu cakap, yang berlalu biarlah berlalu.  Langsungnya saya cuba menyejukkan hati yang sedang berduka...maka terhasil sesuatu yang nyaman sehhhhhh...ahhhh syurga nikmatnya tepung pelita ini!

hendak lagi sedap kuih tepung pelita macam peniaga jual...
 letak 1/2 sk gula di antara lapisan hijau dan lapisan putih...

Jom layan resepinya..
mohon izin dan halalkan resepi dikongsi di sini.  Terima kasih.

Tepung Pelita (sumber: izahdaut; resepi oleh Kak Yani@myresepi.com)

Lapisan hijau @ bawah

1 cawan tepung beras
2sb tepung ubi (optional)
1 cawan gula
5 cawan air
air daun pandan (4 helai daun pandan dimesin dengan sedikit air dan ditapis)
1sk air kapur

semua bahan-bahan disatukan dan disebatikan.
masak bancuhan hingga pekat berkilat (sampai bancuhan meletup 'blup...blup')
masukkan bancuhan ke dalam bekas-bekas kecil...ketepikan
-------------------------------------------------------
 Lapisan putih @ atas

4sb tepung beras
4 cawan santan
sedikit garam

satu dan sebatikan bahan-bahan
masak bancuhan sampai menggelegak dan pekat
tuangkan bancuhan ke atas lapisan hijau
sejukkan tunggu tepung pelita keras...dah siap boleh makan. (tepung pelita versi ini tidak perlu kukus)

Untuk lebih sedap letakkan 1/2sk gula di antara lapisan hijau dan lapisan putih.


Alhamdulillah...






No comments:

Post a Comment