Friday, 14 June 2013

cotton cheese cake~bingka cheese...



 Kepada yang hendak mencuba, silakan...


cotton cheese cake(sumber forum@cari)

BAHAN A

250gm cream cheese
50gm butter
100ml susu segar
6 biji kuning telor
1sb jus lemon
1/4sk garam (saya tak letak)
60gm tepung superfine *
1/4sk double action baking powder *
20gm tepung jagung

*  diayak bersama

BAHAN B

140gm gula kaster (saya kurangkan 110gm)
6 biji putih telor
3/4sk jus lemon @ cream of tartar

Untuk adunan A - cairkan cream cheese, butter dan susu segar menggunakan teknik double boil.
Apabila adunan larut, tutup api dan sejukkan.  Campurkan tepung superfine. tepung jagung, kuning telor, garam dan jus lemon ke dalam adunan cream cheese.  Kacau sebati.

Untuk adunan B - di dalam bekas lain, pukul putih telor bersama jus lemon sampai berbuih.  Tambahkan gula, pukul lagi sehingga bertanduk (soft peak).

Campurkan adunan A ke dalam adunan B, kacau sebati.  Sediakan tin ukuran 8", gris dan alas acuan dengan baking paper.  Tuang adunan ke dalam acuan.  Bakar -+ 1 jam  atau sampai masak, suhu 160 darjah celcius dengan cara baine-marie.  Oven hendaklah dipanaskan terlebih dahulu.

TEKNIK BAINE MARIE

Adunan yang dituang ke dalam acuan ~ balut bahagian bawah acuan hingga separuh tinggi tin dengan aluminium foil.  Ia sebagai protection supaya air tidak masuk ke dalam acuan.

Letak acuan yang sudah diisi dengan adunan kek di atas dulang pembakar yang dituang air panas.

@#@#@#@#@#@#@#@#@#

bingka cheese (sumber forum@cari)

BAHAN A

250gm cream cheese 
200gm butter
4 biji telor
1/4 gelas susu pekat
1 gelas tepung gandum

BAHAN B

12gm agar-agar
3 gelas air
1 gelas gula (saya kurang 3/4 gelas)

Rebus bahan B hingga larut dan mendidih.  Angkat dan tapiskan dan rehat seketika.
Pukul bahan A hingga kembang (saya guna hand mixer).
Masukan bahan B ke dalam bahan A, putar hingga sebati.
Alas acuan dengan baking paper.  Masukan adunan ke dalam loyang, bakar pada suhu 170 darjah celsius selama 45 minit atau sehingga masak.  Oven dipanaskan terlebih dahulu.


Mohon izin dan halalkan resepi dikongsi di sini.  Terima kasih.

No comments:

Post a Comment