Berhasil jua kejadian brownies saya. Sepanjang terjerumus ke lembah masak- memasak, ini adalah kali pertama saya buat kek (kek ke?). Memang yummy~licious...
Resepi yang ringkas dan sedap...
rugi kalau tidak berusaha untuk mencuba
Sekarang saya tidak rajin untuk menyelak buku resepi dan tepek resepinya. Angin 'M' sedang melanda. Hayati gambarnya, tidak perlu segan silu.
Jeng..jeng...jeng...
Brownies (resepi: 1mas2ra)
Bahan A ~ dicairkan
150gm mentega
220gm cokat masakan
Bahan B ~ digaul
260gm brown sugar (saya letak 230gm sahaja)
2 biji telur gred A
100gm fresh milk (saya letak low fat milk)
1sk vanilla essence
Bahan C ~ diayak
220gm tepung gandum
50gm serbuk koko
1sk baking powder
1/2sk soda bicarbonate
160gm walnut/almond (optional)
Cara-cara:
Bahan A dicairkan menggunakan kaedah double boil.
Bahan B digaul rata dalam mangkuk.
Bahan C diayak bersama.
Setelah Bahan A sejuk, masukkan bahan B gaul sebati menggunakan whisker.
Masukkan pula bahan C, sebatikan adunan (jangan terlebih gaul).
Tuang adunan ke dalam acuan yang telah dilapik dengan baking sheet, seelok-eloknya
acuan berukuran 9x9 atau 10x10.
Bakar pada suhu 170 darjah celcius selama 55 minit atau sehingga brownies masak.
Setelah brownies sejuk siramkan dengan 'chocolate topping' dilorek dengan coklat putih.
Chocolate Topping:
Coklat masakan
susu cair/whipping cream
mentega
double boil coklat masakan dan susu cair/whipping cream.
apabila sudah cair dan sebati, tutup api.
masukkan mentega, sebatikan.
Jeng..jeng...jeng...
Brownies (resepi: 1mas2ra)
Bahan A ~ dicairkan
150gm mentega
220gm cokat masakan
Bahan B ~ digaul
260gm brown sugar (saya letak 230gm sahaja)
2 biji telur gred A
100gm fresh milk (saya letak low fat milk)
1sk vanilla essence
Bahan C ~ diayak
220gm tepung gandum
50gm serbuk koko
1sk baking powder
1/2sk soda bicarbonate
160gm walnut/almond (optional)
Cara-cara:
Bahan A dicairkan menggunakan kaedah double boil.
Bahan B digaul rata dalam mangkuk.
Bahan C diayak bersama.
Setelah Bahan A sejuk, masukkan bahan B gaul sebati menggunakan whisker.
Masukkan pula bahan C, sebatikan adunan (jangan terlebih gaul).
Tuang adunan ke dalam acuan yang telah dilapik dengan baking sheet, seelok-eloknya
acuan berukuran 9x9 atau 10x10.
Bakar pada suhu 170 darjah celcius selama 55 minit atau sehingga brownies masak.
Setelah brownies sejuk siramkan dengan 'chocolate topping' dilorek dengan coklat putih.
Chocolate Topping:
Coklat masakan
susu cair/whipping cream
mentega
double boil coklat masakan dan susu cair/whipping cream.
apabila sudah cair dan sebati, tutup api.
masukkan mentega, sebatikan.
No comments:
Post a Comment